ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, August 2, 2012

antara cinta dah sayang

udah2 la story pasal makanan ye. nanti kecur liur org yg kat us tue. kak ulin bawang yang cantik tue adalah bawang yg selalu org hiris2 utk hiasan.. dan bawang itu yg biasa diguna utk buat spegati.. apa nama bawang tue..angah tak tau.. mmg panggil bawang cantik je..

berbalik kepada tajuk entry. saya dapat ilham nak buat entry nie bila baca status seseorang kat fb. katanya apa yg paling penting atau beza antara cinta dan sayang.. lebih kurang gitulah statusnya.. jujur untuk saya yang dah enam tahun berkahwin nie semua term cinta, kasih, sayang, love atau sejuta term hanya memberi makna yang sama. takde beza walu seinci. itu hanya term untuk menyusahkan kita menulis dan berfikir hikhik. marah org dewan bahasa.. sorila saya tak amik persuratan melayu. sy amik sc computer. saya juga tak dapat A1 saya hanya dapat A2 untuk bahasa melayu..

pada saya yang dah tak tau nak bezakan antara terma yang meleweh2 tue ..saya mementingkan hormat-menghormati dan menghargai. kalau dua2 tue takde takde maknalah berjuta2 term tue. dan kosongla rumahtangga tue. yang ada hanya perkongsian rumah, perkongsian kereta, perkongsian anak- anak, perkongsian harta benda dan paling sadis perkongsian hutang-piutang!! bukan lagi perkongsian hati dan perasaan..

hormatla suami anda walau dia berpangkat lebih rendah. kerana walau dia berpangkat lebih rendah tapi jika mampu mjadi contoh dan ketua yg baik di dalam rumahtangga statusnya lebih tinggi dari status di pejabat.kat pejabat tue ckup 50 tahun pencenla tapi jadi suami tak pencen sehinggala temui ajal atau jatuh talak. so pangkat2 nie tak kekal lama. berapa ramai suami yg berpangkat buat isteri makan hati? tapi bukan kata tak boleh suami berpangkat ye..kiki.. oittt ada mak mertua nak jadi  mcm mak mertua kasim selamat tau.. mesti nk majistret! mak saya tak macam tue.. mak oh mak  bila nak balik nieeee

hormatla perasaan isteri anda jgn sesuka hati mengherdiknya kerana anda menggunakan segala yg ada padanya malah sebenarnya melebihi kemampuannya sbg perempuan. anda perah hartanya atas dasar kerjasama di dalam rumahtangga, anda perah kuderatnya atas dasar urusan rumahtangga tanggunjawab isteri dan anda tidak memberi nafkah sesen pun atas dasar dia isteri bekerja. dan selepas semua yg dia buat anda herdik dia sesuka hati tanpa kita masa, tempat ataupun suasana. saya pernah baca suami yg membiarkan isteri bkerja sehingga akhirnya adalah suami yg dayus. sori jgn tanya saya quote dr mana sbb emel tue sy dah hilangkan. saya  tak tau  nak setuju atauntak dgn statemennt tue sbb rata2 sekarang isteri kt kl nie mmg bantu suami cari nafkah. mcukupkan apa yg tak cukup. tapi saya stuju dgn statement suami itu dayus jika selepas isteri buat segalanya herdikan yg isteri dapat. buruk2 pun dialah yg mcukupkan apa yg tak cukup. dia yg menghulur duit simpanan bila suami kering..kadang2 dunia mkin terbalik.. ssiapa yg patut bagi nafkah ye? so suami2 belajarlah hargai isteri anda dan isteri belajarlah jadi kedekut kalau suami anda tue spesis yg tak reti hargai anda.. boleh ke? sy sendiri tak boleh .. kikiki

iklan kejap:

kepada boypren2 amana: tak payahla nak berlakon depan auntie ila ye. masa courting bukan main nak tjuk diri tue paling terbaik dalam banyak2 peminat amana. nak dengar suara pun susah. cakap macam dalam kelambu. sikit punya sopan. yelaaa..amanakan abnyak peminat. takutla auntie tak pilih kamukan? tapi bila kawin wahh sukasuki je ko nak herdik anak auntie depan family dia. cubala herdik amana depan arief tgok siapa lagi kuat. kalau korang herdik amana depan auntie mmg korang jadi kasim selamatla. tak auntie cucuk mata korang dengan garpu. korang yg cucuk mata sendiri sbb tak sanggup dengar makcik berleter. Antara isi kandungan leteran "baru bagi makan tak sampai 4,5 tahun dah sukasuki nak maki anak org, itu bukan total bagi makan sebab amana pun keja. auntie yg yang bagi dia makan 26 tahun(erkk amana kawin umur 26 tahun ke?apasal cepat sanagat?)  pun tak buat dia macam tue! bla bal bla.. (sori ye citer kasim selamat tue dah ratus kali khatam)

ila, ila..sabar ye.. boyfriend amana belum pandai baca lagi.
 amana pun merangkak lagi membaca. nak2 tulisan ko yg banyak benor shortform nie.
 aku pun tak paham

oh ye ke BFF? Amana baru 5 tahun ke? i'm sori..takpela mana tau amana besar nanti blog nie ada lagi.. so kalau sesapa nak jadi mennatu aku kena khatamla blog nie. biar dia tahu bakal mak mertua dia nie pelapis mak mertua kasim selamat. bertuahla lelaki yg dapat mak mertua yg hanya melihat &menangis&berdoa dalam hati  bila tengok ank gegirl  dia kena herdik.

sabar ye BFF . amana masak pun tak reti. menyepah je pandai. yang dia tau buat tengok cartoon & main ipad jer.  tapi nanti aku cakap dengan haziq jangan berlakon baik depan ko ye. nanti aku cakap dgn haziq kena sayang amana giler2. tak boleh tengking walau satu frekunsi pun sebab mama amana pun hati tisu. lagipun aku nampak je haziq marah amana.. aku yg marah dia dulu ek. ko jangan risau ye.. aku cop amana walau amana rambut kitin..
kalau sehari tak menyakitkan hati aku tak boleh ke?
elehhhhh nanti aku bawak amana rebondingla..

  jap lagi kita pg semua house carik baju kebaya ko yang takde kain tue.. ko nak pakai rayakan?

nak..nak..nak..(ceria wajah dengar shoping haha)

habis iklan

belajarlah untuk meminta maaf jika itu kesalahan anda. jangan hanya mengharapkan pihak satu lagi sahaja yang meminta maaf. kerana yang sering meminta maaf kadangkala done it for the sake of family. sedang hatinya disiat2. dan sampai masa dia akan pergi macam tue sahaja tanpa menoleh ke belakang dan jangan menyesal hokeyyy.. banyak dah kejadian gila talak kat msia nie.. masa dalam tangan tak tau hargai. bila partner tue dah tak jadi hak lagi mula terhegeh2.. terhegeh2 takpelagi bila expartner nak nikah lain mulala sibuk carik cina buta.. hadoiiii( nie kes tpengaruh dgn tvlakot nie)

ucapkan terima kasih bila pasangan buat baik. ini tak isteri tanya nak makan apa pun tarik muka. isteri bagi racun baru padan muka haha. masa tue nak tarik muka pun dah tak boleh. kalau suami bwk pg jalan2 cakapla "tq bawak sayang n anak2 jalan". kalau istri masak tue sesekali cakapla "sedap sayang masak" ini tak makan sampai habis nasik dalm periuk tapi bila tanya sedap ke tak .apa jawapannya? " tak sedap mcm hari lain" caittttttt.. haaa nie mmg patut bg rebus batu je bagi makan...

sesekali hargai lah pasangan anda. jangan hanya satu pihak sahaja yg kerap membelikan hadiah untuk anda. tetapi anda buat tidak tahu sahaja. lama2 pihak yg kerap membeli hadiah pun naik bosan kerana apa yg dibuat tidak dihargai. janganla mengunapakai term jangan mengharap balasan dalam perhubngan sedangkan perhubungan mmg berlandaskan timbal balik utk bahagia.  janganla menggunakan alasan tiada duit sedangkan anada mampu habiskan beratus2 ringgit utk rokok atau barang makeup. tak relevan langsung alasan takde duit. masa bercinta bagi gelang tipu je pun gf dah suka.. sebab itu tanda ingatan.. sekarang gelang tipu pun takdapatttttt... haha

kalau  hormat- menghormati dan menghargai pun takde buat . so takdepun beza cinta dan sayang. kalau ada buat semua tue barulah nak susah payah pikir maksud semua tue.sayang itu perlu ditunjukan bukan marah je tayang kat satu dunia. sampaintakmpandang org keliling.. caittttttt


p/s: mesti menyesal org yg letak status tue kat fb tgok jawapan panjang gini.
siapa ada iklan bagai..muahaha..
mesti tobat tak nak tanya akak sentap nie lagi.. 

5 comments:

norhidana said...

heheheh... ni kire ntry camne yek, tp yg pastinya dana setuju ngn apa yg Ila tuliskan tuh

Mama Zharfan said...

hehehe panjang tapi cute entry ni esp part iklan tu ngeh ngeh ngeh

Ummi Rayyan & Rayees said...

hmm luahan rasa seorang isteri yer..semoga para suami kat luar tu lebih prihatin dan b'tanggungjawab. nice entry.

transformed housewife said...

erkk entry sentap lg ke ni? hehehe

Wanieys said...

part iklan tu best hihi