ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, August 2, 2012

Biar simple



cer sambung ayt atas tue.. Biar simple tapi tak SAKIT PERUT!! Haiyaaaaaaaaaaaa.. nie semua gara-gara beli lauk lagilah nie. Opss lauk kat ats nie sya buat sendirinya. Confirm bukan sebab lauk nie. Semalam beli lauk lagi. Terus -terang bulan posa nie saya banyak membeli. Sebabnya saya tak mo penat and at the end takde kuderat nak terawih. Biarlah hanya terawih di rumah shj tapi saya nk buat jugak. So  kena ada tenaga nak buat. Nak ada tenaga kena kurangkan penat. Nak kurangkan penat di bulan posa jangan memasak haha..  Belum tentu tahun depan kita jumpa lagi Ramadan kan? Erkk tapi kalau yg nama Ramadan memang saya jumpa selalu sebab adik lelaki saya namanya MUHAMMAD RAMADAN. Lahir bulan ramadan ye...

Bukan penat sangat masak nie pun. Masak je simple2 tapi sebab saya nak angkut anak-anak lagi, jam yang amat lagi so sampai umah dah tinggal setengah jam je untuk buka. Macam tak berbaloi je nak masak dengan masa yang singkat and terkejar2. Ok kalau masak lepas buka.. Boleh je. Tapi lepas tue gerenti saya dah penat & lepas makan membuta terus. nak suap anak2 makan lagi.. Bilanya nak terawih?So keputusan paling bijak.. belilah... Kiki ..Lepas tue sakit perut haha.. Hari nie saya & En.Papa sakit perut tapi tak sedahsyat yang sampai saya buka posa tue..

Oklah meh ngengada nak letak resepi senang.

1 batang cili merah
Banyak batang cili api
seulas bawang putih
setengah bijik bawang besar
Tumbuk jangan sampai hancur sangat
Hiris bawang cantik sikit buat perhiasan &untuk rasa manis
*bawang  cantik aka bawang color oren

Goreng ikan bilis sampai garing
Kuarkan ikan bilis & tos
Masukan bahan tumbuk & goreng sampai garing
Baling ikan bilis yang telah digoreng dalam kuali
Baling sekali bawang cantik tue
Tambah gula & garam
Pindahkan atas pinggan & asiklah tengok jam dengana ucapan "bila nak buka" :)


16 comments:

Falsya said...

Yg simple tuh la sedap..my feveret..nasi panas2 pastu gaul ngan kicap makan ngan lauk tuh..sedapnyeeee...

Gieyana said...

Mmg sedap nie...:-)

yumielufya said...

simple pun buat Yumie terliur aje...tentu sedap ni..

izz iizza said...

perghhh x menahan tengok..sy suka menu camni..simple tapi sedap..:)

Wanieys said...

biar simple asal sedap hihihi

eza miza said...

yg simple ni la yg sedap..
tmbah2 mkn dgn nasi yg panas2..

Nazirah Azeman said...

ni yg sedap sebenar nyer

|| NaFiRaa || said...

sedapnye~ makan time sahur dengan nasi panas.. bertambah neh~

kakchik@ella said...

Feveret KC ni dik.

My Biz said...

terliur huhuhuh...nak suruh angah buat tuk kak ulin...angah...bawang oren tu hak mana....

ummiarissa said...

baling-baling je ila...senang sangat he he he

Sue-Rya Qistina said...

saya pun suka yg simple2 je. yg simple tu la nice. saya x membeli pun kt bazaar. slalu blk masak sendiri je. hehehe

ieja amieja said...

biar akk sambung ayat tuh..biar simple janji mabeles rasanya..hehe
lauk yg simple mcm tu la pembuka selera..mkn ngan ns kosong je pun dah sodap..

Saya Disini said...

simple tp sedp...

jeBateja said...

Yg simple2 lah yg menambat selera....yg best2..lom tentu tekak leh terima...ahakz

Mak Jem said...

Pening pale aku dok fikir ikan bilis ko ni hr2 teringat mlm ni sahur nak buat...x sabor dh ni...huhu