ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, November 2, 2011

Bila Shopping Dengan Nenek

Perkara paling syok bila dapat menghabiskan masa dengan emak. Bila dah berkahwin ne masa lebih kepada rumahtangga sendiri. Tipulah dalam hati takkan tak  rindu dengan zaman kanak-kanak yang ke mana-mana pun emak..emak..emak.. Masih teringat-ingat bila balik sekolah ada aktiviti koko (curiculam) hari Sabtu kalau mak ada kat umah belum bukak kasut dah terjerit "Mak!! Angah balik ne" Mak tersembul kat muka pintu & soalan pertama "mak masak apa..mcm best je..asam pedas ye" Mak senyum & gelak jer.. So sweet.. Rindu sungguh masa-masa menjadi seorang anak..

Ada satu peringkat asik kena marah je dengan mak sebab masa tue rebel..remajala katakan.. Dan sampai satu peringkat saya menjadi anak yang baik.. Orang lain habis SPM sibuk keja tapi saya request kat mak "Angah tak mo kejalah. Nak duduk umah je buat keja umah" Sila amik saya jadi menantu kiki.. Dulu bolehla buat ayat mcm ne sekarang tak boleh anak udah dua deh..

Masa tue panggilan ke U amatlah lama maybe dalam 6 bulan. Uolls percaya tak 6 bulan tue cuma 2/3 kali saya keluar umah itu pun dgn mak. Masa saya cuma dalam umah. Pagi2 dah mengemas, masak, basuh baju mak & other. Mak balik keja cuma bukak tudung saji & makan. Kain baju mak pg opis semua saya siapkan.. Basuh & gosok..  Cuci keta pun saya buat dengan relanye ..wink wink.. Bila mak bagi izin saya bawak keta ke U masa public holiday /weekend saya dengan relanya buat pelbagai alasan sebab saya takut nak bawak keta..muahaha..

Bila fikir-fikir balik..Alhamdulilah diberi kesempatan saya berbakti mcm tue pada mak. Sebab bila dah keja ne baru saya tahu penatnya keja, urusan rumahtangga, tekanan di kirikanan & saya amat2 berharap anak2 saya menjadi anak2 yg bertimbangrasa & tahu peranan mereka dalam membantu ibu yang bekerja seperti mana kami adik beradik. Kami 4 adik-beradik perempuan ada jadual masing-masing & rotate. Kadang-kala saya pelik bila ada anak2 yg mempunyai masalah moral bagi alasan "parents sibuk tak ada masa utk anak2 so carik kebahagian di luar" Mungkin parents mereka lagi sibuk dari mak saya kot.. Mak saya cuma keja biasa dan diakhir jawatan bila pencen mak jadi eksekutif HR.. interbiew2 orang kekdahnye..  kiki..

Wahai anak-anak sedarlah parents  keja utk kamu2 jugak.. Kalau parents  tak keja kamu mkn apa? Janganla jadikan alasan parents sibuk utk kamu jadi anak2 yang bermasalah.. Tapi parents pun kena spent masa dgn anak2 jugak paling tidak makan bersama&semayang jemaah dgn anak2. Barulah anak2 hormat & patuh.. Betul tak? Mak saya bukanlah ibu paling berjaya mendidik anak-anak tapi saya bangga dengan mak saya. Saya belum tentu mampu mendidik anak-anak yang mempunyai kesedaran sendiri tanpa disuruh untuk baca Yassin pada tiap2 malam Khamis/hari-hari lain. Mampu ke saya? Sekarang pun saya selalu "ter'skip.. mmmm..  

Dah jauh melalut.. Meh kita tengok picture nak..buhsan tazkirah je kejanye mama Amana&Arief ne.. Sabtu lepas shoping dengan mak. Mak nak beli baju utk cucu-cucunya.. Tapi mak pun shoping utk diri sendiri. saya je tak shoping sebab kepenatan mengendong Arief & mengejar Arief..

 Sibuk berangan nak jadi model. Yang lagi sorang sibuk menyepah.. Tak keruan saya dibuatnye..


Saja saya tepek gambar ne. Nampak si Arief tue berlari .... Penat saya mengejar sampai kasut saya koyak. Bila saya tangkap dia meronta-ronta & melalak2.. Geram betul.Lain kali nak keluar dengan mak je..Anak-anak tak behave langsung bila keluar dengan saya.. Tapi nak tinggalkan kesian. Sudahla 5 hari duduk je kat rumah hujung minggu pun nak terperap je? Manalah anak-anak tak mcm lipas kudung bila keluar.. Mak dia pulak jadi lipas tercabut kaki kalau keluar dengan anak-anak..hehe..


Arief ne ikut perangai sapalah asikla dengan tantrum dia..  


Tengok peel si Arief. Dia nak hempas badan dia bukan kira tempat.. Yelah budak lagi tak paham.. Biarlah mereka nakal sekarang bila besar nanti jadi budak sopan buleh? Walau anak-anak saya lasak, saya takle tengok je diorang buat nakal. Saya tepuk jugak tangan dia.. Tapi kalau kat umah mak saya, saya tengok je.. Letih saya ne..


Nampak je motor ne. Dia panjat sendiri & terus duduk macam tue. Bila masuk duit syiling; motor goyang-goyang. Sikit pun dia tak takut.. Okla..Kalau nak jadi pelumba motor GP mama izinkan tapi study mesti bagus-bagus. Mama pesan suruh jadi lawyer kan? Atau pilot atau doctor .. Sebenarnya jadilah apa-apa asal mampu berdikari sendiri & jadi lelaki yg baik & budiman..

One day saya nak keluar berdua dengan mak je.. Nak cerita-cerita & story-story.. Rindu mak saya..


15 comments:

azi said...

Baby(Mama Amana & ariff)

Budak-budak macam tu le...akak dah terlepas dah zaman tu...Along, anak sulung akak masa kecil macam tu le...semua barang dia nak beli...kalau tak..menangisss...

Suka tengok Amana..nanti besar mesti bergaya sakan ni...:)

Mama Zharfan said...

i miss my mom too...

aNaYaNa said...

wewit amana..bergaya towh..hhehe..
alhamdulillah setakat ni masih duduk dengan mak..tu yang taknak kerja jauh2..biarlah orang nak kata apa..janji tak jauh dengan family..heee..

e.l.i.z.@ said...

perghhh bagus nyaaaaaaaaa 2/3 kali je kuar umah dlm masa 6bln tggu U tuh..mmg anak yg baik hihihi

Liza Razak said...

rajin betul sis jadi ala-ala housewife kat rumah bila habis spm...mesti anak-anak sis pon ikut rajin nanti.anyway shopping dgn mak mmg best !!

eliyaezlinalias said...

siyessssss?! tantrum dia siap baring camtu eh??? huuuuu...dasat! hehehe

Cute MuM said...

hihi.. gaya yang sama macam dania.. asyik merajuk dan baring2 kat lantai..memang mnguji kesabaran..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

azi: budak2 nak besarkan kak?? takpelah ada kenangan nanti hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz: apalagi beli AA balik kelate

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

anayana: bujang2 ne dokla dgn mak dulu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eli: kiki.. anak mithali tak??

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

liza:harap2nyalah

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

eliya: manja terlebey

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cute: sabar jelahkan?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

cute: sabar jelahkan?