ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Thursday, October 6, 2011

Pokok beracun.. Mak-mak yang suka tanam pokok sila alert!!

 dapat dari fb teman sekolah
 
 

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan... anak-anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak diruang tamu atau di tempat letak kereta. Pastikan selepas membaca posting ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yang jauh dari anak-anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Kanak-kanak yang suka mengunyah terutama yang berumur 1 tahun ke 3 tahun yang tidak tahu apa-apa mungkin terkunyah daun pokok hiasan ini yang anda letak diruang tamu atau ditempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun. Lidah akan terus membengkak dengan serta merta dan menghalangkan penafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerana tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran-jiran dan saudara mara yang menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat-pejabat dan sekolah-sekolah sebagai pokok hiasan kerana senang dijaga. Ia berasal dari Kenya , Rwanda dan Uganda . Senang tumboh di iklim negara ini. Daun yang besar dan hijau selalu diletak di kawasan taman awam. Berhati-hati ok.

sumber dipetik dari: www.liyanaa.com ~ anisLihat seterusnya..
 
p/s: eh tak sangka beracun..memang selalu tengok kat banyak rumah.

6 comments:

Mama Zharfan said...

ha ah..mcm selalu nampak pokok ni...

Unknown said...

Eh, selalu la nampak pokok ni. Beracun rpanya....

Bahaya tu.

Ezna said...

uiksss pokok biasa nampak la...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mz: memang banyak......

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

liza: ibu mgandung sila alert hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dania: memang..