ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, February 8, 2012

Orang yang kena belasah boleh dapat keadilan tapi org yang diprovoke apa haknya? Bukan kes KFC yer..

Ini bukan cakap citer KFC lagi ye. Ini cakap hal lain. Saya bagi contohla.. Contoh tau sekali lagi contoh. Jangan pulak amik berat.. Sebagai contoh you as teacher. Oh tukarlah Pensyarah kalau teacher deal dgn budak-budak kecik/teenagers. Budak-budak kecik takde peel meraban macam ne. Budak-budak kecik paling tidak nangis or merayu je.  Katalah ada 5 subjek untuk dia settel semester tue tapi dia fail 2 subjek dari itu. . And the besr part subjek yang dia fail tue pun dia dah fail tahun lepas.. And dia call/ jumpa you whateverlah.. Ok jelas ye cerita ne..

You terangkanlah passing marks & so on. Then dia keep membebel sampai kuar ayat "ada orang sengaja nak perangkap dia supaya dia fail" So apa you nak cakap?  Setelah panjang lebar you terangkan dia boleh lak cakap macam tue. Dia siapa yang kita nak perangkap tue? Ingat ini kes CIA or MOSSAD ker? You pun tak cam sapa dia sebab student bukan satu ye. Oh please.. You reply & cakap "mana boleh cakap macam tue ada jugak yang dah fail beberapa kali tak ada cakap macam tue" Dia reply balik "Itu masalah orang lain" Ehhhhhhhhh tahu pulak itu masalah orang lain.Kan sama.Ko fail; orang tue pun fail so apa yang lain.. Oh orang lain.. Orang lain terima ketidakpandaian diri sendiri tapi ko pulak tak boleh terima ketidakpandaian diri sendiri.. so nak carik kambing hitam? I see..I see.. Boleh sabar lagi.. Tinggi lagi ne kesabaran. Takat macam ne boleh tahan lagi.. Dah biasa..

Then dia keep provoke you kata "macam manalah you tanda kertas etc etc" Panjang punya provoke berjela-jela. Kalau pakai prepaid habislah RM20!   And sebab you tak mahu lost temper so decide amik jalan tengah you cakap.. "Takpelah macam ne you boleh buat letter of complaint and we will..." Belum habis cakap ye..belum habis cakap lagi... "Sudahla buat apa i fail letter of complain, university you makan rasuah. your dekan semua makan rasuah. Semua orang tahu even my CEO pun tak mau jejak university you sebab semua makan rasuah!!" Wahhhhhhhhhhhh pestime ne orang tuduh you makan rasuah... You keja sikit punya clean org boleh tuduh macam tue semata-mata dia fail 2 subjek.. And you reply tapi masih terkawal " you nak lepaskan kemarahan sebab you fail kat i ke? You tak boleh tuduh macam ne Im working here. " Terus diam.

And you tak mo panjangkan cerita you cuma diam sebab bercakap dengan orang perasan pandai sedangkan dah terang lagi bersuluh telah  fail 2 paper yang sama untuk dua tahun berturut-turut! Kita pun boleh tahu tahap intelek dia tak mencapai piawaian. Malah jauh benor dari markah lulus. And the end dia letak je telefon tanpa apologies pun!

Boleh saya tahu hak leturer tue kat mana? So agak-agak uolllah kalau you cakap depan-depan dengan org macam ne you lost temper tak? Dia provoke you, provoke cara you berkerja and the best part dia tuduh semua orang kat university you makan rasuah,termasuk your dekan and pastinya you pun termasuk golongan makan rasuah? Boleh tahu apa hak leturer itu? Ada reader  yang leturer kat sinikan? Yang confirm ;  MZ & K.Ayu.Penh student tuduh macam ne?

Haaaaaaa masa ne baru saya teringat kes AYAM. Sebab tue ada orang makan ikut mulut; tapi ada yang makan ikut hidung. Orang lain makan guna sudu, ada yang makan guna straw.. PERGHHHHHHHHHH.. Astargfirullahhalazim 1000x.. Ok i nak pg solat Zohor. Oh belum masuk lagi takpelah i duduk je dalam surau sebab banyak aura positif yang boleh tinggikan level kesabaran i ne..  Yes i lap you reader yang leave comment here..  

12 comments:

Fabulous Me said...

Sis!!! Mne cite samsung note tadiii!!! Sy dah buat karangan kat komen. Tup2 xleh comment plak.. Cet ;p

Btw sy dh besar kan entry sy. WW. Huhuhuhu tdi buat kt hp.. Lupe nk set gmbr besau..

Btw galaxy note tuh boleh ber blog.. Sile jeles ;p Sbb die android..

And KFC ni plak ade tgk vid die kt utube mlm tdi.. Mmg kurg asam. Mati laaa kfc klu kne saman. HUhuhuu..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dik ne bukan citer kfc.. oh yg samsung tue?? ada termasuk dalam deraf haha

Kakzakie said...

Wah... kalau kakak dah mendidih hati. Tapi betul kena sabarkan diri, istighfar banyak-banyak. Manusia bermacam ragam, mungkin dia rasa dia pandai walhal tak pandai mana pun...

KhaiRin : anies said...

ni kes x leh terima hakikat lettew..kalu blajar cm haremmmm pastu nk provoke2 cm tu...pegiiiii daaaa... dia yg study..dia yg fail slh kn org...pd hal otak dia yg karat...da lama x study hehehehehe

(saje nak bakau darah...kata org melaka)

Eyeme said...

br je juma case lecturer taknak approve student td..katanya sbb x boleh..kebetulan ramai ex-student dia yg x lps kos dia..cmne tuh.hihi..

madammondoq said...

eh.. mengadalah org macam ni!! provoke sana sini.. nyampah i.. buat dunno jek..

msredcheesecake said...

Org yg tertindas tolong guna cara yg betul untuk dapatkan keadilan.... Pls jgn guna cara org tak bertamadun, provoke org tak tentu arah...

jeBateja said...

waka...waka....kalau den...dah lama kena karate tengkuk org tu...ahakz...den pernah buat tu....kena DLM pemerhatian 6 bulan...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jeBateja: ye ke? kelakarler awak ne.. ke awak karate puding2 yg awak buat jer?? haha

Scorpio Girl said...

If I were in that person's shoes,for sure I would've blown up!!Adamasa susah nak berinteraksi dgn org yang terlalu "aku-centric" ni...perlu punya kesabaran yang amat tebal utk menhadapi dugaan2 dr org2 sebegini..

Azman said...

Salam.

Pertama kali singgah,bersabar jerlah..kdg2 org macam ni guna reversed psicology untuk nak kenakan kita dan menyuruh kita sokong dia.Nak dapat simpati pun betul gak tu.

mama aini said...

ehem..macam2 perangai manusia ni..hu2x..susah juga hidup ni kan bila kita berhadapan dgn org2 yg begitu...