ENTRY-ENTRY BARU..JOM JENGUK

Wednesday, May 16, 2012

Berbaloikah membayar maintanance fee?

Maintanance fee? Selalunya rumah yang atas kayangan (flat/ apartment/kondo) yang ada maintanance fee. Sekarang  rumah landed pun ada yang dikenakan maintanance fee. Ada sesetengah rumah landed sekarang memang ada facilities kolam renang and gim. Sepengetahuan saya lah maintanace fee nie dibayar mengikut keluasan rumah. Dulu maintanance fee yg En.Papa  bayar dalam RM120 kot. Dalam perjanjian maintanance fee akan naik selepas 3 tahun. Sekarang dah hampir 6 tahun kami duduk kat sini. For surelah dah naik.. Berapa fee sekarang saya tak berapa tahu. Biarlah itu tanggungjawab En. Papa  wink wink wink. Berbalik kepada persolan entry? Berbaloi ke? mmmm.. Bila tengok gambar-gambar seterusnya memang berbaloi sebab..

 Kalau masuk je area umah saya, uools akan jumpa kolam dulu.
Of course le jumpa pak guard-pak guard yang bayak tanya tue hehe..


Barulah berbaloi bayar maintanance fee kalau bersih ginikan?

 Sebenarnya ini yang rasa berbaloi sangat membayar maintanance fee.
Gelak ketawa anak-anak mana boleh dijual beli!
Amana nanti mama beli baju mandi barulah
Amana dah besar baju mandi tue macam dah seksi :)

 Si mesra alam nie; anak bujang ku sayang nie manalah takut orang

 Yeahhh! Slide!!

 Perasan tak budak lelaki tue? Rasa-rasa bila Arief besar macam muka budak tue je

 Ye ye.. anak saya memang tak takut orang. Sesiapa pun boleh sewa dia..haha

Bila datang kolam dengan anak-anak biasanya saya akan bawak biskut/nugget. So biskut/nugget tue akan saya kongsi dengan kawan-kawan Arief& Amana kat sini. Sukalah budak-budak tue. Amana&Arief memang happy bila ada geng. Bila takde geng memang  tak meriah sangat.

Berbaloi bayar maintanance? mmm.. Yang menjadi persoalan ialah to what extend the maintanance fee will be increase? Kalaulah takde had boleh bayang tak lagi 20 tahun berapa maintanance fee nie akan naik? Thats why saya dah carik umah tanah. Main utama sebab nak rumah yang luas sikit. Kalau beli umah kayangan lagi mesti maintanance fee lagi mahal sebab kiraaan berdasarkan kaki persegi.  Belum kira installment bank untuk umah lagi.. Pitam..pitam..pitam..

Tapi umah tanah sekarang pun kebanyakannya dah  kena bayarkan? Untuk guard. tapi bukan bayar dengan kiraan kaki persegi macam maintanance nie... Sekarang nie apa yang tak perlu bayar? Cer cakap? Angin je free lagi haha..

15 comments:

cheqna said...

hahahaha
sewa tu...

KhaiRin : anies said...

kalu x nk byr, dok kt kg la.. hehehe

Mama Zharfan said...

semua benda nak kena kuar fulus :)

norhidana said...

kalu gini gaya skrg nih mmg berbaloi lah byr maintenance fee tp tak tau lah esok2 camne kan...

yelah,skrg nih takde bnda yg free kn

:: Riri-Fatieha ::~ said...

Maintenance fee memang mahal. kalau byr, then kawasan rumah bersih, lift okey,security ok, semua okey tak pe la juga. Kalau sebaliknya, confirm ramai tak nak bayar.

ummiarissa said...

hmmm...kat kuarters kami duduk ni pun kena bayar juga bulan2..padahal dah bayar bulan2 kat kerajaan..tapi memang berbaloilah..sebab kawasan rumah kami bersih..takde semak..

kinna said...

owh ila, memalam kalo lalu kawasan pool ni mmg lg ila pitam sbbnya byk sungguh awang hitam. dlm kolam, kat taman, kat gazebo. sume derang konker. rasa cam xselamat je..tp sesiang ok la..

AyuArjuna BiGoshh said...

bestkan ada pool...ayu nak bawa anak mandi pool kena gi yang berbayar...

Cik Anita said...

wah. cantik gila area rumah sis ni! mana2 mmg kena bayar lah maintanance fee nih~ tak ade makna nak free2. hee

transformed housewife said...

hmm tak tahula nanti ada maintenance fee ke tak sbb kwsn perumahan tu tak nampak pulak ada guard.

Cik Yatt said...

bestnyeee

Chic Na said...

berbaloi la kalo area umah bersih & selamat cm umah awk tu.
seronok tgk diorang main. :)

Zarul Umbrella said...

seronok bila layan anak2 ni yer..maintenens tu yg leceh..nasib ila baik pasal dapat pemaju yg jaga kawasan..setengah tu tak de langsung..well kalau dah plan nk beli grounded property tu kira ok la tu

wan nurul hezrina said...

mmg oklah kalau cenggitu=)seronok tgk anak2 seronok=)tapi kalau kawasan betul safety n bersih mmg pueh ati

wan nurul hezrina said...

mmg oklah kalau cenggitu=)seronok tgk anak2 seronok=)tapi kalau kawasan betul safety n bersih mmg pueh ati